Nej, jeg skal ikke have et sabbatår

Opskrift: Hjemmelavet koldskål og kammerjunker

Skærmbillede 2016-06-09 kl. 19.02.14

Det er sådan en ustoppelig trang der rammer mig, når solen for alvor begynder at skinne. Jeg får sådan lyst til koldskål. Morgen, middag og aften. Og i går aftes begav jeg mig ud i at lave den hjemmelavede version. Som en form for eksamens-overspringshandling. Det gik op for mig, at det er lidt af et frirum for mig at stå i køkkenet. Jeg tænker ikke på andet end det jeg står midt i, og det tror jeg virkelig er vigtigt at huske. At tage sig nogle små tankestop. (Kan man fornemme det er psykologi jeg læser op på? haha)

Men her er i hvertfald opskrifterne. Hvis jeg selv skal sige det er begge dele faktisk lykkedes meget godt. Problemet med mig er, at jeg laver alt mad på slum. Det er en dårlig vane jeg har arvet fra min mor, som i mange år har været hjemkundskabslærer og ellers altid har bagt og lavet mad. Hun er ligesom bare blevet god til, at en håndfuld på den her størrelse svarer ca. til en deciliter osv. Jeg lærte måske bare det med slum, før jeg lærte målene – no wonder jeg er ualmindeligt dårlig til at omregne mål. Men det lykkes faktisk altid for mig, også selvom det er bagværk, hvor man ellers plejer at sige, at det er vigtigt at være nøjagtig med målene. Nuvel. Jeg tog mig samtidig den frihed, at blande et par opskrifter til min egen, så jeg kunne tilføje og undlade det jeg selv havde lyst til. Så her er altså hvad jeg (ca. ) endte med at bruge og gøre…

Koldskål (ca. 3 liter):
– 2 liter kærnemælk
– 1 liter tykmælk
– 2 spsk. vaniljepulver
– saften fra 1 citron
– en god håndfuld sukker
Bland det hele sammen, og smag det endelig til med sukker, citron og vaniljepulver, det er jo lidt en smagssag hvad den skal smage mest af 😉

Kammerjunker:
– 500 g mel
– 100 g flormelis
– 200 g blødt smør
– 2 æg
– en slat mælk (eller 1 dl i guess?)
– 2 tsk bagepulver
– 2 tsk vaniljepulver
– skallen fra 1 citron (øko selvfølgelig)
Bland de tøre ingredienser sammen med smør og ælt det derefter med mælk og æg til en blød dej. Du kan evt. lade dejen stå på køl hvis den er lidt klistret for nemmere at kunne trille den til kugler, men ellers trilles den blot med det samme. Giv dem 10 min på 200 grader, og skær dem derefter over og lad dem stå i den varme ovn lidt før du slukker den og lader dem “tørre” på eftervarmen. Afhængig af hvor knasende de skal være kan man lade dem bage lidt ekstra.

Så er sommeren vidst reddet!

IMG_0582

IMG_0587IMG_0583 IMG_0584 IMG_0585

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nej, jeg skal ikke have et sabbatår