Outfit til søs

Du er ikke alene

Mads Holger er én af de mange. En af de mange, der ikke så nogen anden udvej. Sidste år, var det 613 mennesker. 613 mennesker, der tog sit eget liv.

Jeg er glad for den omtale han har fået. Den måde medierne og offentlige personer har omtalt hans død er ham og de forfærdelige omstændigheder værdig. Der bliver ikke sladret eller diskuteret, heldigvis.
Jeg kender ikke mere til Mads Holger end de fleste andre med en smule interesse for politik. Han er en fantastisk samfundskritiker og har med humoristisk sans sat både spørgsmålstegn og set med kritiske øjne på både stort og småt.

Jeg tror heller ikke, at de mange der i dag har delt nyheden, kender ham meget bedre. Men man ved hvem han er. Han har et navn man kan huske og en personlighed man kender, og det er derfor det kommer lidt tættere på end normalt. Selvmordet. For selvom 613 mennesker er mange, så er det i det store billede få, der har været nær pårørende til selvsamme.

For mig kommer det tættere på, end én vi alle sammen kender. Forrig år var det nemlig en af mine nærmeste, der øgede selvsamme statistik. Og jeg kan derfor love jer, at både han og Mads Holger har været i mine tanker i dag.

Ikke med en jordisk chance kan vi som (mere eller mindre) velfungerende og oftest glade og endda til tider lykkelige mennesker sætte os ind i denne skæbne. Den skæbne det er, at nogen ikke bare ønsker, men rent faktisk lykkedes med selv at komme herfra. Oftest alt for tidligt.
Hvert år registreres der over 6.500 selvmordsforsøg. Det værste er, at endnu mange flere har tankerne. Og selvom det tal er umenneskeligt højt, så vidner noget alligevel om, at disse får hjælp. Jeg håber, beder og tror på, at de får den hjælp det kræver, så græsset på et tidspunkt igen vil se grønt ud og livet bliver værd at leve videre – vi er så mange der ellers vil savne jer!

Og det er måske her selvmord bliver aller sværest at snakke om. For jeg tror, at det indimellem (Ikke altid, for guds skyld ikke altid) kan være det bedste for den person der vælger selv at tage herfra. De indre og nogen gange endda også ydre smerter får en ende, og engang imellem synes disse simpelthen for store til at kunne lindres på anden vis. Jeg ved det er lidt forbudt at sige sådan, men jeg bliver simpelthen nødt til at tro på, at det for nogen er umagen værd. At der hvor de er, er bedre end alt den smerte de havde. Jeg bliver nødt til at tro på, at vi andre omkring har gjort hvad vi kunne, at de har fået den hjælp der var, men at det for nogen alligevel er for udholdeligt, og at den evige smerte kan få lov at forsvinde. For det er vel hvad vi søger at hjælpe dem med, at fjerne deres smerte?
Men engang imellem sidder der desværre nogen tilbage med spørgsmål og manglende svar. Og lige så vel som det havde været umuligt at få disse svar, hvis personen naturligt havde forladt os alligevel, så er det unægteligt lidt sværere at forholde sig til, at det er personen selv der har valgt, at disse svar ikke skulle gives…

Skærmbillede 2016-07-05 kl. 21.24.12
Et digt jeg skrev dengang mine egne spørgsmål pressede sig på

Det bliver vist lidt kringlet og for en gangs skyld har jeg lidt svært ved at forklare mig, men jeg håber på jeres forståelse. Det er et svært emne sikkert både for jer og for mig, men det er samtidig så pokkers vigtigt. Jeg har heldigvis sjældent problemer med hverken at snakke om mig selv eller mine følelser, men det er lige præcis hvad 613 mennesker sidste år havde. Og vi kan hverken være i deres hoveder eller tvinge dem til at forstå. Men vi kan være der for dem og hjælpe dem på rette vej, så færre og færre oplever at kun denne ene løsning er vejen ud af deres smerter. Aldrig må det blive et tabu, for først når vi taler sammen og taler om det, kan vi komme videre – også de pårørende.

Mads Holger, du og dine kære er i mine tanker til aften.
Hvor du er nu er et bedre sted, og må du der hvile i fred.

// Har man lyst til at gøre bare en lille forskel – så vil jeg virkelig anbefale at man melder sig ind i, eller måske endda engagerer sig i en forening der støtter og arbejder for psykiske syge. Psykiatrifonden arbejder for netop samme, og har lige nu gratis indmeldelse resten af året. Vi kan faktisk gøre en forskel, hvis vi hjælpes ad. http://www.bedrepsykiatri.dk/intromedlem/ven

Skærmbillede 2016-07-05 kl. 21.11.19BT slutter deres fine artikel om Mads Holger af med denne notits – fortæl andre om dine tanker, vi er flere der gerne vil lytte!

Du er ikke alene <3 

1 kommentar

  • Hanne Lund

    Sødeste Katrine – det er bare så flot skrevet ❤️
    Din mor

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Outfit til søs