Privatøkonomi: Hvorfor er vi så bange for at tale om den?

Shoppeguide til Marrakech // Se mine indkøb

shoppeguide-guide-til-marrakech-marokko-souk-indkøb-shopping-medina-krejler-souken

Så er det vidst på tide vi kommer lidt videre med mine indlæg om Marrakech. Og det kunne jo passende være lidt billeder og ord om de ting vi fik købt. Det bliver unægtelig også en lille shoppeguide til Marrakech, og til at prutte om priserne.

Det var på vores anden sidste dag i byen, at vi endelig fandt den berygtede Souk. Og hvilket marked det var, med alt hvad hjertet kunne begære og lidt til. Og midt inde i Souk’en var der en helt anden ro, end ude på de store gader og pladser. Her lod butiksejerne dig oftest snuse rundt uden for meget spørgen og lokken, og det var en befrielse til forskel fra de meget påtrængende sælgere ude på den store plads Jamaa El Fna.

Læs også: Rejsevlog fra Marrakech #1

Vi havde et nogenlunde overblik inden vi gik derind, over hvad vi ville have med ud. Det blev selvfølgelig til lidt til. Men det vidste sig at være en god idé lige at vide lidt om hvad du vil bruge penge på og hvad du ikke vil. Man skal nemlig ikke gå igang med at handle eller faktisk bare spørge om en pris, medmindre du har tænkt dig at købe varen. Og så svarer de tit at det afhænger af hvad du ellers skal have, så her skal du også lige være afklaret med om du vil lade dig lokke til at købe mere eller andet.

Hvordan man prutter om prisen

Når det handler om at prutte om prisen, så havde jeg på forhånd læst, at man gerne skulle få prisen ned til ca. det halve af hvad de først foreslår. Samtidig havde min kæreste og jeg aftalt, at så længe vi selv synes det var en fair pris vi endte med, så var vi sku ligeglad med hvor langt vi kunne presse dem ned. Og det var faktisk en rigtig god regel. Vi prøvede selvfølgelig efter bedste evne, og kunne da også godt fornemme at vi blev bedre og bedre til det jo flere gange vi fik prøvet det. F.eks. fandt vi ud af, at det var et godt trick at vise dem de penge man ville give, så var de mere tilbøjelig til bare at skynde sig og tage dem og sige ok. Det var også en god idé ligesom at have den ene til at være “pengeansvarlig”. Det var meget naturligt min kæreste der sad tungt på pengepungen med en ægte “bad-cop-attitud”. “Det har vi sku ikke penge til”-fjæset fik han sendt adskillige gange, og de ihærdige sælgere gav sig straks. Og sidst men ikke mindst skal man heller ikke være bleg for virkelig at stå fast. Du kan være på vej halvt ud af butikken før de kommer løbende. De vil jo gerne sælge når de kommer til stykket, de skal bare lige se hvor standhaftig du er.

Så længe prisen er fair for dig

Oplevelsen i Souk’en synes jeg faktisk var en af de bedste vi havde dernede, og jo bedre vi blev til at snakke med sælgerne og prutte om prisen med dem, jo sjovere synes jeg faktisk også det var. Og her skal det nok lige siges at vi virkelig var grønne til at starte med. Nok er vi begge født og opvokset i Jylland, men lige på den konto tror jeg begge vi er meget naive. Lige præcis derfor var det også sjovt at lære, og jeg vil helt sikkert bare råde jer til at springe ud i det hvis i får muligheden. Det ér meget nemmere lige at få far eller mormor til at styre handlen, men i sidste ende oplevede jeg kun at blive endnu gladere for mine køb når jeg selv havde forhandlet dem ned til en pris jeg synes var fair.

shoppeguide-guide-til-marrakech-marokko-souk-indkøb-shopping-medina-krejler-souken shoppeguide-guide-til-marrakech-marokko-souk-indkøb-shopping-medina-krejler-souken
Tørrede mynteblade, grøn the, marrokansk karry (Lokalt handlet til ca. 250 DH = 175 kr)
Madlavningsarganolie (Købt til ca. 80 DH = 56 kr )
Thepotte m. fad og 6 håndmalede glas (Lokalt handlet til ca. 550 DH = 385 kr)

Efter al den myntethe vi fik serveret på vores Riad, og i de fine glas, var der ingen tvivl om, at vi skulle have noget med hjem til selv at kunne servere det! Den the drømmer jeg stadig om. For pokker den var sød og lækker!

shoppeguide-guide-til-marrakech-marokko-souk-indkøb-shopping-medina-krejler-soukenSkindfutter (Lokalt handlet til ca. 400 DH for 3 par = 280 kr)

Er du vimmer de lugtede dårligt! En blanding af stald, æsel og lort. Fuldstændig forfærdelig ulækkert og de måtte lufte udendørs i 3 dage før de fik lov at komme indenfor. Til gengæld er de ufattelig lækre, og skulle gerne kunne holde i mange mange år.

shoppeguide-guide-til-marrakech-marokko-souk-indkøb-shopping-medina-krejler-souken Lavendelolie, Arganolie og Avokadoolie (Købt til ca. 80 DH stk = 56 kr)

Marokko er jo i særdeleshed kendt for sin arganolie, som faktisk kun bliver produceret i landet. Så den skulle jeg da også have en flaske med hjem af. Alle olier købte jeg i supermarked dernede. Jeg turde simpelthen ikke risikere at komme hjem med en flaske olivenolie, fordi jeg ikke kunne se forskel. Men hvis man tager sig tiden til at lugte og kigge, vil man helt sikkert kunne spare en del penge ved at købe dem i Souk’en.

shoppeguide-guide-til-marrakech-marokko-souk-indkøb-shopping-medina-krejler-souken
Håndlavet lædertaske. Fuldstændig fantastisk lækker kvalitet. (Lokalt handlet til 600 DH = 420 kr)

Tasken er helt sikkert inspireret udseendesmæssigt af Mulberrys klassiske tasker, som jeg da også har savlet over flere gange. Men når kvaliteten er så lækker som den er, og det ikke på nogen måde er en kopi-taske m. fake mærke el.li. så rører det mig faktisk slet ikke. Tværtimod synes jeg det er en perfekt souvenir og jeg har allerede haft den med mig hver dag lige siden. Og så ville han først have over 1000 Dirham for den, så på den konto kunne jeg heller ikke have gjort det bedre 😉
Eller det vil sige, først havde vi givet hånd på 550 Dirham, men da jeg ikke havde flere kontanter skulle jeg lige rundt om hjørnet for at hæve, og han fulgte ivrigt med sammen med tasken for at vise mig vej. Det havde han regnet godt ud, for da jeg så havde hævet penge, havde jeg jo kun fået dem ud i 100 sedler, og han havde jo ikke penge med til at give tilbage. Jeg kunne selvfølgelig godt have insisteret på at gå med tilbage og få mine byttepenge, men de 35 danske kroner 50 Dirham svarer til fik han hurtigt overtalt mig til, var lidt byttepenge til skrædderen. Nemlig ham. Og så lod jeg den gode samvittighed stikke af med mig, haha.

img_0947Lidt keramik-krukker til krydderier eller smykker (Lokalt handlet til ca. 250 DH for 3 dele = 175 kr)

Vi fandt mange meget billigere krukker og “salt og peber-sæt” som jeg tror den grønne bliver til. Men også i meget dårlige kvalitet. De her var fra en rigtig keramiker, og det gav bare bedre mening for os at bruge lidt ekstra penge på noget ordenligt, og ikke en billig souvenir-udgave.

Indlægget indeholder affilliate links

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Privatøkonomi: Hvorfor er vi så bange for at tale om den?