Tips: Sådan skriver man en god kvote 2 ansøgning

Er din prævention den rette for dig? // Derfor stoppede jeg på p-piller

Stop på p-piller – Hvordan og hvorfor?

Jeg plejer at trække en ret skarp grænse mellem det private og det personlige på domænet her. Jeg vil gerne være personlig. Også mere end de fleste andre. Men jeg er faktisk aldrig rigtig privat. B.la. derfor har indlægget i dag, ladet vente på sig. Fordi jeg lige skulle samle mig mod til at udgive et indlæg af så privat karakter.

Men det er uhyre vigtigt. Og derfor gør jeg det. Tør det. Fordi jeg endnu engang håber på at kunne sætte nogle tanker igang hos dig derude. Og fordi jeg har lyst til at dele min historie til inspiration – og måske endda i dagens udgave også lidt motivation. Sådan som jeg selv brugte andres historier.

Stop på p-piller: Det rette for dig? Om bivirkninger; humørsvingninger og nedsat sexlyst

Vi skal have os en snak om p-piller.

De bitte små piller med så fandens meget magt. En prævention de fleste får kastet i hovedet, så snart de bare så meget som nærmer sig menstruationen. Men en præventionsform som alligevel rummer en del mere hormon end de fleste lige tænker over.

Lad mig først lige slå fast, at der selvfølgelig også er gode historier om p-piller, og for rigtig rigtig mange fungerer det fuldstændig uden problemer og bivirkninger. Men det her er historien om, at det ikke altid er den bedste løsning, bare fordi den er nemmest og måske lige med det første, billigst. Det er min historie, og der findes mange andre, der både kan be- og afkræfte. Det er vigtigt for mig at pointere, for jeg er jo hverken halvt eller helt læge.

Min p-pille historie

For at starte ved begyndelsen, havde jeg faktisk en rigtig god læge som yngre (mens jeg boede i Aarhus). Da jeg som 14-15 årig opsøgte ham med temmelig store menstruationssmerter var hans løsning ikke bare at give mig p-piller, sådan som det ellers er tilfældet for mange. Han ville ikke fylde mig med alle de hormoner, når det reelt ikke var nødvendigt. Jeg fik noget stærkt smertestillende istedet. Og kom så igen et par år efter, da jeg havde fået en kæreste, og netop havde brug for præventionen. Her tog han sig god til til at finde den rette hormonssammensætning, som eftersigende skulle passe til mig. Igen, istedet for bare at udskrive det første og det bedste.

Jeg fik en pakke med det mest mærkværdigt klingende navn med fra apoteket, og det næste halve år var et rent helvede. Jeg tog flere kilo på og mit humør og følelser var én stor pærevælling. Efter et halvt års tid kom jeg til tjek hos min læge, og vi blev enige om, at jeg for fremtiden ikke skulle tilbydes den billige version, som disse havde været. Det er ofte ikke mange penge, det drejer sig om, men så var vi begge sikre på, at det i hvert fald ikke var pga. kvaliteten, at jeg havde alle disse bivirkninger.

Og jeg fortsatte derefter ufortrødent med at spise de små piller hver eneste dag. Mit humør lagde sig, men efter +3 år på pillerne begyndte jeg at lægge mere og mere mærke til, at det faktisk aldrig var blevet helt det samme igen. Det var svært. For det er altså ikke sådan lige at huske tilbage på de følelser og den tilstand man var i, for over 3 år siden. Men der var alligevel en del ting, der gik mig på…

I de fleste inskriptioner står bivirkninger som nedsat appetit, øget appetit, kvalme, hovedpine, vægtøgning, humørsvigninger, nedsat sexlyst, depression, acne, brystspændninger og blodpropper. Og lige med undtagelse af blodpropper (thank god) har jeg mere eller mindre haft dem alle.

Mig eller p-pillerne?

Jeg hørte indenfor samme måned ret tilfældigt både Fries Before Guys podcast om prævention (Klamydia-trilogien og en ode til kondomet) og Martiny Podcast om p-piller (S2E15// Christine Bonde om p-piller & hormonbalance). Ligeledes læste jeg Johanne Kohlmetzs indlæg om, hvorfor hun stoppede på minipiller (PMS og bivirkninger – Derfor stoppede jeg på minipiller). Og det satte tanker i gang. Der var pludselig noget om, at de hormonsvingninger og generelt “ubehag” jeg følte, ikke bare var mig, men p-pillernes skyld.

Jeg har altid været et virkelig følsomt menneske, og jeg tror jeg gik med en ide om, at sådan var jeg bare som person. Hende med massive humørsvingningerne, sexlyst der kom og gik (well, to be honest. Mest det sidste), og generelt lidt for meget “in-touch” med mine følelser. Så meget, at jeg ofte ikke kunne styre dem, og nærmest kunne have en ud-af-kroppen-oplevelse, når følelserne tog helt over. Men pludselig gik det op for mig, at det måske ikke var mig som person, men p-pillerne der gav mig disse “karaktertræk”.

Det er nemlig netop, hvad hormonerne i p-pillerne kan. Forstyrre og forvirre. Og jeg har i forvejen som helt lille været ret plaget af hormoneksem, og på den måde altså været ret (over)følsom overfor hormoner.

Måske er lægens ord ikke alt

Jeg bookede en tid til en præventionssnak med min nye læge i Skanderborg. Det var ikke en positiv oplevelse. Han var temmelig afvisende overfor, at p-pillerne kunne have den indvirkning på mig, som jeg forklarede. Til mit forslag om spiral eller kondom som alternativ var hans svar, at førstnævnte mest var til kvinder der har født (hvilket ikke er udpræget løgn, men langt fra heller helt sandt) og at kondomer jo bare er besværlige og lidt af en mood-killer.

Jeg var basically i chok.

Istedet for at tage en snak med mig om alternativerne i forsøget på at finde den rette løsning for mig (ud af alle de mange, mange alternativer der findes) foreslog han mig nogle andre p-piller. Nogle mildere, med mindre hormon. Og dem tog jeg så et par måneder.

De gav en forbedring, men slet ikke nok. Og så var de i øvrigt åndsvagt dyre. Jeg ville derfor gerne føle, at det var helt perfekt, hvis jeg skulle blive ved med at bruge 300 kr hver 3. måned på p-piller. Og jeg blev derfor kun endnu mere sikker på, at det ville være svaret på mine bivirkninger at stoppe helt på p-piller.

Stop på p-piller: Det rette for dig? Om bivirkninger; humørsvingninger og nedsat sexlyst

Udrensning og helt nye følelser

Jeg besluttede at give det et forsøg. Min kæreste lod det være rimelig meget op til mig, men det kræver selvfølgelig, at begge parter er med på den. Jeg spiste den sidste pille i min pakke i slutningen af september måned, og så besluttede jeg ellers, at jeg ville vente til det nye år med at drage nogle konklusioner. Ret hurtigt mærkede jeg dog en effekt.

Det første der skete var, at min hud slog totalt ud. Jeg tror simpelthen, at den skulle af med noget “affaldsstof”. Lige først var jeg bange for, at det var min teenage-hud, der aldrig havde fået lov at udvikle sig færdig, før jeg fyldte min krop med p-pillens hormoner. Men det gik heldigvis over efter et par uger, og jeg var ligeledes ret hurtigt tilbage i en mere eller mindre regelmæssig cyklus. I mange af de eksempler jeg har hørt eller læst, har det taget halve eller hele år for kroppen at komme tilbage i den naturlige balance. Så på det punkt føler jeg mig heldig.

Pludselig mærkede jeg også, hvordan mine humørsvininger blev markant mindre, og mine følelser var til at styre. Ligeledes var de til at forklare. Jeg kunne se et mønster i forhold til min cyklus. Det var altså PMS istedet og ikke bare konstante bivirkninger. Og det er simpelthen den bedste følelse. Følelsen af kontrol over mine følelser og hormoner, men samtidig også viden om, at de dage jeg ikke har kontrollen, er det fordi, min cyklus har det. Jeg fik til gengæld også mine menstruationssmerter tilbage, dog overhovedet ikke med samme kraft som da jeg var yngre, men det er til at overkomme. Nok mest fordi jeg ved, at det er 100% naturligt.

Stop på p-piller. Derfor gav det mening for mig.

Og i dag, efter et par måneder, har jeg følelsen af, at hormonerne er helt ude af min krop. Jeg har fået mig selv, min lyst og mine egne følelser tilbage. Jeg er stadig et meget følsomt menneske, men i dag er det med en helt anden “kontrol”.

Selvom det er svært at sammenligne, så er jeg ikke i tvivl om, at det har gjort en kæmpe forskel for mit humør, og generelt for mit liv at stoppe på p-piller.

fullsizeoutput_5933

Hold styr på din cyklus

Til at tracke alt dette cyklus-værk med PMS og menstruation bruger jeg appen Clue. Den giver mig forskellige behjælpelige advarsler, og kan hjælpe mig til at finde dét mønster, jeg før manglede. Den ved, ved hjælp af mine indtastninger, hvornår det er normalt at være lidt mere følsom (PMS), at få menstruationssmerter. Og så hjælper den én med at holde styr på sin menstruation. Alt andet lige var det lidt nemmere at huske, at den var på vej, når p-pillepakken var tom. Men med Clue-appen får man bare en advarsel to døgn i forvejen istedet.

Der findes andre alternativer

Og hvad vil jeg så sige med denne lange lange smøre af fortællinger og historier?

Jo, jeg vil såmænd bare huske jer på, at der findes andre alternativer til p-piller. Og måske vil din læge fortælle dig, at det ikke kan være p-pillerne, der er skyld i dine bivirkninger. Og måske har han/hun ret. Men måske har de ikke. Det kan jo også være, at det vil hjælpe netop dig og dine bivirkninger blot med en anden form for p-piller. Jeg synes simpelthen bare vi mangler at tage diskussionen og stille spørgsmålstegnet.

For mig var det et forsøg værd. Hvis det ikke havde gjort nogen forskel, kunne jeg jo nemt bare være startet på p-pillerne igen.

Er du i tvivl, vil jeg foreslå dig at tage en snak med dine veninder eller mor, som måske selv har erfaringer med lignende. Husk også og tag en snak med en evt. kæreste. Det er vigtigt, at han er med på den. Og så ville jeg insistere på en seriøs snak med min læge. Jeg følte mig sikker nok til at træffe beslutningen på egen hånd, og var desuden midt i at skifte læge pga. flytning til hovedstaden. Derfor tog jeg ikke en opfølgende samtale.

Der ER andre alternativer, men som samfund har vi efterhånden fået en ide om, at den eneste rigtige prævention der findes, er p-piller. Måske er det bare ikke den rette løsning for dig?

Læg gerne dine egne erfaringer med p-piller eller anden prævention i kommentarfeltet. Jeg ville elske at høre jeres historier! Tak fordi du læste med helt herned! God søndag til dig ❤️

// Husk og følg med på min facebookside her for opdateringer i dit feed. Og på min instagram her!

6 kommentarer

 • Ditte

  Sad præcis i samme situation som dig i efteråret. Min kæreste og jeg ser også kun hinanden et par gange i måneden på grund afstand, og jeg følte virkelig at jeg fyldte min krop med hormoner, som jeg, i min realitet, kun havde gavn af når vi så havde sex. (Jeg fik udelukket p-piller i sin tid pga totalt uregelmæssig menstruation)
  Jeg tog kontakt til min læge og blev henvist til en gynækologisk klinik, og så gik alt egentlig ret hurtigt. 1 måned efter den første samtale med klinikken, fik jeg opsat en hormonspiral. Alt bliver gennemgået ned i mindste detalje og jeg følte mig totalt tryg ved det. Og i dag er jeg overlykkelig. Dog har jeg oplevet at nogle af mine veninder stillede spørgsmålstegn ved det, at jeg i en alder af bare 20 år, ville have en så dyr, permanent og “voksen” spiral. Nu griner jeg bare, når de brokker sig over at de har glemt deres p-piller.
  Ps. der findes spiraler til både kvinder, der har født. Men også piger, som ikke har.
  Kan kun anbefale det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine Lund

   Tak for at dele din historie. Dejligt at høre at du har fundet en god løsning for dig. Også at forløbet var trygt og godt. Tror det er meget normalt at se spiral som en meget “voksent” og permanent prævention, så det er kun godt du kan “reklamere” lidt for det til veninderne!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Spændende. Bruger du så kondom eller spiral nu? Eller kun trackeren? Har selv en kæreste og ønsker at stoppe, men ved ikke lige hvad man skulle gøre 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine Lund

   Tak for din kommentar. Kondom var den letteste løsning for min kæreste og jeg, fordi vi i øjeblikket kun ses i weekenderne, og jeg som sagt ikke havde en permanent læge til at tage spiral-snakken, men det er helt sikkert noget, jeg overvejer at undersøge nærmere, nu jeg er flyttet hjem fra praktik og fået ny og god læge. Har hørt rigtig mange positive tilbagemeldinger på spiral, og har også fået et par stykker efter indlægget her, så det vil jeg helt sikkert også foreslå dig at undersøge. Jeg vil ikke råde nogen til udelukkende at bruge trackeren, medmindre det er for det omvendte (at forsøge at blive gravid), der har netop været en masse historier om en lignende app i Sverige som brandede sig på at være sikker prævention. Det var det så ikke alligevel, og en masse er blevet gravide, fordi fejlmargenen bare er virkelig høj!!
   Fedt i hvert fald at høre, at du sætter lidt spørgsmålstegn ved det, og undersøger alternativerne. Jeg håber du/I finder den rette løsning 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vigtigt!!! Spot on indlæg, og hvor er det vigtigt at vi stopper med at fylde os med hormoner 🙂 jeg stoppede for et års tid siden og tracker også med Clue 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine Lund

   Tusind tak. Og ja, det er nemlig skide vigtigt at man i hvert fald stopper op og mærker efter sig selv og sin krop, om det er den rette løsning. Glad for at høre at du har fundet en god løsning uden hormonerne også 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tips: Sådan skriver man en god kvote 2 ansøgning