Gardere på hjernen

Blå fest 2018 // Kjole, etikette og march

Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå marchBlå fest – Alle billeder er taget af undertegnet eller af militærfoto.dk 

I midten af marts havde jeg æren af at være inviteret med som ledsager til Blå fest. Det er de ny-udklækkede garderes markeringsfest, og den tager form over det meste af weekenden. Og som en anden afrapportering har jeg nu endelig fået nedfældet vores tanker og oplevelser fra weekenden. Det har været ikke så lidt efterspurgt, så jeg håber i vil nyde at læse med 💙

Vores program så ud som følger:

Fredag
Kl. 16.00 – Check-in på hotellet

Lørdag
Kl. 8.00 – Morgenmad
Kl. 09.45 – Klar til kontrol af Blå uniform
Kl. 10.15 – Fotografering af delinger og kompagni
Kl. 10.45 – Afmarch til Horsens station
Kl. 11.15 – Start Blå march
Kl. 12.00 – Besøg på Rådhuset
Kl. 12.30 – Frokost med familien
Kl. 14.00 – Håropsætning
Kl. 14.30 – Parfoto
Kl. 18.30 – Velkomst i receptionen.
Kl. 19.00 – Gallamiddagen begynder
Kl. 23.00 – Omklædning
Kl. 23.45 – Awardshow i festsalen
Efterfølgende fest til kl. 05.00 (vi kapitulerede dog omkring kl. 03.)

Søndag
Kl. 9.30 – Morgenmad
Kl. 11.00 – Check-ud

Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

Let the show begin

Min kæreste hentede mig lidt tidligt fra skole, så vi kunne komme til Horsens og tjekke ind. Festen foregik for decemberholdets 2. Kompagni på Scandic Bygholm Park hotel i Horsens, og vi kunne altså allerede tjekke ind fredag til en middag i byen, og for de der lystede et par øl eller flere. Vi tog dog gammelmands-versionen med bland selv slik og x-faktor på værelset, og sparede kræfterne til lørdag. Blå fest var i gang, men der var en lang lørdag foran os. Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

Blå march gennem Horsens gader – Blå fest

Jeg vågnede fra et mareridt om, at jeg havde brudt alle aftenens regler og etiketter. Haha. Men det var godt at være i god tid til morgenmaden, så min kæreste kunne nå at komme i uniformen, og jeg kunne få lagt makeup. Vi var kommet på det tidlige fotoshoot, så for at kunne nå det hele, når vi kom hjem og skulle klæde om, lagde jeg det meste af makeup’en allerede fra morgenstunden.

Derfra var der kontrol af gardernes uniformer, foto af delingerne med verdens mest grinern fotograf fra militærfoto – og til sidst afgang mod Horsens station, hvorfra marchen skulle starte.

Med tambokorpset og deres melodi i front, gik marchen afsted gennem Horsens gader. Jeg selv, en håndfuld gode venner og min svigerfamilie gik med. Både lidt på siden, lidt bagved og sidst på ruten stoppe vi op, for at se hele rækken af blå huer vende rundt og dreje ind mod rådhuset. Her fik vi skænket en forfriskning, til de korte taler der var at høre fra byens borgmester med flere.

Et par taler og minutter senere, var vi igen ude på den kolde gågade i Horsens, hvor der blev knipset et par hundrede billeder med den ene og den anden ved siden af dagens midtpunkt – garderen.

Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

En hurtig frokost og en endnu hurtigere omklædning – Blå fest

Vi sagde farvel til den søde gruppe venner til min kæreste, der var kigget forbi og fortsatte med svigerfamilien mod frokost i byen ved 13-tiden. Vi havde heldigvis booket bord, for hele byen var proppet med gardere og familier. Og der fik vi os så en hurtig buffet og fik skålet. Min svigermor og jeg nåede også lige at få konstateret, at vi havde fået nøjagtigt samme memo om tøj. Haha. Og så var det ellers for min garders og mit vedkommende hurtigt tilbage i en taxa til hotellet.

Vi var som sagt på det tidlige hold til at få taget parfoto, så vi skulle nå hjem og klæde om inden vores tid kl. 14.30. Vi ankom på hotellet kl. 14, og jeg løb med det samme ned i kælderen til frisøren, der heldigvis havde armene frie. Hun fik sat det flotteste hår efter et par anvisninger fra instagram. Og så var jeg ellers på spring igen op af trappen, for hurtigt at friske makeup’en op, og smyge mig i kjolen.

Jeg besluttede hurtigt, at jeg selvfølgelig skulle have en blå kjole til blå fest. Og allerede tilbage i januar bestilte jeg den første hjem. Eller jeg troede det skulle være den første ud af mange forsøg, men den viste sig at sidde fuldstændig perfekt. Siden har den så hængt på døren og ventet. Den er fra Chichi, købt på Zalando til omkring 650,- kr. Virkelig en fin pris til så fin en kjole, og så var den bare alt det jeg synes den skulle være. Blå, blonder, lidt lange ærmer og det rigtige snit. Men det var jo kun aftenens første kjole…

Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

Royale blitz – blå fest

Vi nåede ned til fotografen et øjeblik før de begyndte, og altså tidsnok vores slot-tid. Man kommer jo ikke for sent i militæret. Og som nogen af de første kunne vi så altså stille os foran kameraet og den sjove fotograf. Igen. Kæmpe cadeau til militærfoto. De er simpelthen så seje til at tage billeder og til at fremskaffe de ægte smil.

Efter parfoto var overstået lige så hurtigt som det var startet, havde vi nu et par timer eller tre at slå ihjel, inden middagen skulle begynde. Vi slappede lidt af på værelset med lidt fjernsyn og de bobler, der var sat frem da vi tjekke ind. Og faktisk også en lille lur, haha. Det var fint med en lille pause, men også lidt mærkeligt at være fuldt dressed op til det. Da vi senere fik at vide, at der ville blive åbnet op for parfoto i pausen under middagen, blev jeg lidt knotten. Vi kunne godt have brug de par timer på lidt længere tid om frokosten og en stille og rolig gøren klar. Men altså, billederne skulle vi jo have taget, og hellere det end at misse dem. Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

Skål – med øjnene

Middagen blev skubbet en halv times tid, så lige omkring 18.30 gik vi ned mod hotellobbyen. Her blev vi mødt af et glas bobler og lidt velkomst fra blå fest udvalget. Efterfølgende gik vi til bords to og to arm i arm. Her var der taler fra forskellige kanter, og selvom der var en del indforståetheder, var det bestemt underholdende som ledsager også. Bl.a. skulle yngste befalingsmand holde tale til kvinderne.

Under middagen var der en del etiketter som skulle overholdes. De fleste var nogle garderne selv sørgede for at overholde. F.eks. at snakke med deres egen borddame 2/3 del af tiden, og deres modsatte borddame den resterende tid. Eller det faktum at de skulle følge deres damer på toilettet og pænt vente udenfor. Hvis det skulle have været helt rigtigt, måtte man heller ikke forlade bordet før den indlagte pause, men det var der desværre en del der ikke holdte. Det opløste desværre stemingen lidt. Og så var der den etikette, som vel nok var mest uvant for de fleste. Nemlig at en skål foregik uden ord, med løftet glas og øjenkontakt rundt om bordet. Der var adskillige ups’er på den konto, når nu taler var færdige og der blev råbt skål, var det svært ikke at reagere instinktivt ved at respondere med et skål også. Men sjovt var det.

I min tid som VU’er har jeg deltaget i en del finere middage og fester, så jeg følte desværre ikke den helt store glamourøse ånd, sådan som jeg havde forventet. Til gengæld var det især skålene som før nævnt, der alligevel gjorde aftenen anderledes end jeg før har prøvet.

Og så havde jeg læst mig frem til, at ledsagerne til blå fest ville få udleveret et lille rexmærke (Dronningens monogram). Men det var desværre ophørt få år tilbage. Ærgerligt, for det var bestemt også en af de ting, jeg havde glædet mig til, skulle sætte ekstra glimmer på oplevelsen. Til gengæld bar de to kvindelige gardere  det lille monogram på deres cocktailkjoler senere på aftenen. Og jeg synes faktisk det var meget reelt, at de skulle have lov at skille sig ud fra os ledsagere på den måde. Der er alt andet lige forskel på at være garder og ledsager, men man havde jo lidt for vane at tro, at kvinderne var ledsagere og mændene gardere.

Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

Smoking hot – Blå fest

Da middagen og talerne var overstået fik vi tre kvarters tid til at gå på værelserne og klæde om til cocktail. Her havde min kæreste fået skræddersyet en flot smoking, mens jeg hoppede i denne kjole. Kravene var, at det selvfølgelig skulle være en kjole, og at den skulle være kortere end knæene. Jeg var meget i tvivl, om der faktisk var regler i forhold til HVOR kort eller nedringet den måtte være. Og taget i betragtning af min meget åbne ryg, var det jo en reel bekymring. Man vil helst ikke gøre noget galt i dét forum. Men den viste sig at passe glimrende til lejligheden. Kjolen er fra Gina Tricot, og selvom jeg var meget i tvivl om jeg skulle vælge den i mørkegrøn, er jeg ganske tilfreds med, at den blev sort. Jeg kan se at kjolen kun er tilbage i en lysegrøn udgave, men den kan findes her til 279,- kr.

Herefter var der blå fest awards med lidt sjove anekdoter fra rektrut-tiden, præcis som vi kender det fra galla i gymnasiet og lignende. Det var sjovt, men på det tidspunkt var jeg simpelthen så træt, at det var svært for mig at koncentrere mig. Vi havde jo været tidligt oppe, haft en lang dag, og efter en del vin var jeg faldet i søvn mens vi klædte op. Not smart. Da musikken gik i gang og baren for alvor åbnede skulle jeg derfor lige mande mig op. Det blev til to kopper kaffe med til rom i, og derfra holdte jeg mig faktisk ganske glimrende vågen indtil omkring kl. 03. Hjulpet på vej af lidt flere drinks that is.

Blå fest 2018 I Den kongelige livgarde, blå fest kjole, blå march

En fest af par

Baren serverede de mest gængse drinks, myselfie-maskinen knipsede løs og DJ’ens musik blev afbrudt af Kesi, som var troppet op for at give et par numre. Generelt var der bare god stemning, og det var fedt at se, hvordan garderne virkelig bare bondede som havde de kendt hinanden meget længere. For mig var det sjoveste klart at opleve, hvordan det er at være til en fest, hvor man er så meget med på sin ledsagers præmisser. Jeg kendte jo ingen før vi ankom, og det var en sjov oplevelse, hvordan det hele lidt var en “parfest”. Også selvom mange ikke var kærestepar.

Jeg klingede godt med en italiensk pige, der var der med sin kærest. Og senere på aftenen mødte jeg også en anden sød pige over natmaden, som jeg snakkede lidt med. Hun var ledsager til sin gymnasieven, som allerede under middagen havde været lidt for godt kørende, så det var ikke helt til at holde styr på. Haha. Alt i alt var det virkelig en sjov aften, hvor jeg fik mødt en masse nye mennesker, danset med min garder og generelt bare festet og fejret.

The morning after

Vi var SÅ smadrede morgenen efter. Jeg nåede lige en hurtig morgenmad mens min kæreste ømmede sig. Og så var vi ellers lykkelige for, at der fra Scandic Bygholm Park i Horsens kun er ca. 15 minutters kørsel hjem til Skanderborg. Jeg havde dog mest ondt af min kæreste, der senere søndag eftermiddag skulle vende snuden mod kassernen i nordsjælland. Klar til endnu en uge som rekrut. Efterhånden den sidste inden den blå uniform blev til hverdag og bjørneskindshuen også fik lov at blive luftet.

Det var en stor oplevelse at være med til Blå fest marts 2018. Også selvom det ikke var helt så royalt og glamourøst som ventet. Lige fra marchen lørdag formiddag til drink. nr. 10 lørdag nat var humøret højt og stolt. Og jeg var mere end lykkelig for at få lov til at dele oplevelsen med verdens bedste Garder Therkelsen.

Mon nogen af jer læsere har haft fornøjelsen af at være med til Blå fest?

2 kommentarer

 • Julia

  Hejsa
  Står selv og skal til blå fest her i marts, og er virkeligt i tvivl om “reglerne” for ens kjole. Kan godt regne ud den ikke skal være super nedringet eller udfordrende, men er der nogle faste regler man kan gå efter, så man er sikker på at komme i den rigtigt kjole :)))

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine Lund

   Hej Julia
   Ja, det er ikke nemt. Jeg vil sige, at den første kjole skal være lang. Om den så er en kende nedringet eller har en dyb ryg er helt sikkert ok. Den anden kjole skal derimod være kort, og må også godt være enten lidt nedringet eller med dyb ryg. Jeg vil sige, at hvis du selv føler dig tilpas i det, så er jeg overbevist om, at det går 😉

   Rigtig god fest!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gardere på hjernen