I rampelysets skær // Hvem fortjenter din tak?

Tør du sige nej?

Sponsoreret af Kræftens bekæmpelse og TrygFonden

Til den dessert du egentlig ikke kan spise, men som din søde bedstemor har brugt hele dagen på at kokkerere? Til den sidste øl du egentlig ikke burde drikke på en sen hverdagsaften? Til dagens 8. kop kaffe du ved du ikke har godt af, men brug for?

img_2880Måske ikke. Men så er det nok også fordi, der egentlig trænger sig et ja på, og en “hvad-pokker” følelse ikke mindst. Vi lever jo kun én gang og alt det der. Men tør du sige nej, når det virkelig gælder?

Når presset bliver for stort, når lysten ikke er der, når et nej virkelig bare er et nej, men også når det er det rigtige at gøre, men måske også det sværeste? Måske har du lyst, eller måske føler du, at et nej ikke er helt så acceptabelt som et ja?

Et nej er mange ting. Men et nej til rygning, er endnu mere.

Det er ikke mindst et ja til livet, et ja til gode forudsætninger, gode lunger og godt helbred. Det er nej til kemikalier, sorte lunger og ikke mindst ofte, et nej til gruppepres.

Det er usagt. Men vi ved det alle sammen godt lidt alligevel. At rygning, ligeså vel som alkoholen, ofte opstår som noget socialt, men også, at den presses og nogle gange holdes i live af selvsamme unge sociale sammenhænge. Hvem har nogensinde lært at ryge af deres forældre, jeg spørger bare? Og det er hele essensen, af mit indlæg i dag.
At du skal turde sige nej. Også selvom det er din bedste ven, hende du gerne vil imponere, dem du gerne vil være en del af, eller ham alle synes er sej, der tilbyder dig den første eller næste cigaret.

Sig nej.

Jeg sprang i med begge ben. På den der, jamen-okay-det-er-jo-nok-sådan-man-er-ung-og-fester-og-er-en-del-af-slænget-måden og røg mine første cigaretter i gymnasiet. Det var dog en kort affære. Jeg havde simpelthen hverken smag for det, eller lyst til det, og jeg fik derfor heldigvis sagt nej. Selvfølgelig havde jeg lyst til at skrive, men det er jo netop det, det ikke er.

Heldigvis var det dog i tide. 8 ud af 10 unge lærer at ryge før de er fyldt 18. Og her skal man bide særligt mærke i ordet lærer. For ligesom jeg ikke tror på, at der nogensinde er nogle der har lært at ryge af deres forældre, så tror jeg virkelig heller ikke, at der er nogle, der bare ved første hiv forelskede sig i tobakken og den kradse eftersmag. Rygning er immervæk en handling og en vane man tillærer sig. Og hvorfor gøre sig selv den bjørnetjeneste? Jeg fik sagt nej inden det var blevet en tillært vane, men jeg ved desværre, at det kun er tilfældet for de få.

Måske lokkede dine forældre, ligesom mine, med et kørekort i 18-års-gave, hvis bare du holdt dig fra tobakken. Og selvom det er en fin ide, så tror jeg ikke en meter på det. Det skal komme indefra. Med et nej, og en følelse af hverken at gå glip af eller at være mindre en del af noget. Jeg tror nemlig netop, det er cigaretternes kobling med sociale situationer, der får så mange unge til at starte, og ikke mindst at fortsætte.

Og jeg forstår det jo sådan set godt. At man kan få lyst til lige at gå med ud og få en smøg, nu når de andre alligevel går derud, og man trænger måske til at køle lidt ned eller lignende. Men man kan altså sagtens være med, uden at ryge! Tag det fra én der oftere hænger ud med rygerne i gården end med partyfolkene på dansegulvet – man kan godt trække luft, få sig en god snak, kysse lidt med ham den søde eller ordne alt det andet, der unægtelig foregår bedst udenfor, væk fra bassens brummen, uden en smøg i munden. Faktisk kan man gøre det endnu bedre.
Det hele starter med et nej, og måske er dit nej med til at behjælpe det næste?

Vær den der tør sige nej – også når det virkelig gælder – og hjælp hinanden med at bryde vanen og den dårlige association. Saml jer om hinanden, et spil kort eller et fælles samtaleemne istedet, det lever i både længere, lykkeligere og sundere af!

Jeg håber, at jeg har spredt bare en lille ring i vandet, og at du vil hjælpe mig med at sprede endnu flere. Del denne video fra kampagnen Røgfri Fremtid lavet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden med din omgangskreds og vis, hvor pokkers gode vi unge er til at sige NEJ! Også til rygning. Du kan desuden læse meget mere om kampagnen mod en røgfri fremtid her.

Min fremtid er røgfri – er din?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I rampelysets skær // Hvem fortjenter din tak?