En dag der ændrede - og lidt om gamle blogindlæg

Få styr på traditionerne – JUL

Jeg er svært traditionsbunden. Vel nærmest hvad man kan kalde afhængig. Du har helt sikkert kunne høre mig sige “fordi det er en tradition”, og så var det argument bare ikke længere.

Det skal helst være som det plejer at være. Faktisk både når det gælder jul, påske, fødselsdag og andre mærkedage, men også når det gælder familie, forhold og køn. Men den snak tror jeg lige vi gemmer til en anden god gang ☺️

img_0512

Jul er til gengæld den tid hvor mit traditionsbundne jeg, får lov at komme mest på prøve. Men samtidig, hvis jeg er heldig, også kan blive mest lykkelig. Jeg tror i virkeligheden det kommer sig af, at jeg på mange måder nærmest ikke har været omgivet af traditioner som lille. En modreaktion kan man vel kalde det. For min kærestes vedkommende er det lidt det modsatte. Jeg kender ikke nogen som ham og hans familie der holder så godt fast i de danske mad- og kulturtraditioner. Og det er noget af en kontrast, men samtidig fantastisk at prøve.

Jeg er som mange gange nævnt før skilsmissebarn, og det har affødt adskillige forskellige måder at holde jul på, med lige så forskellige familier på den ene, anden og fjerde side. Og det har helt sikkert været fedt at få prøvet af. Men jeg tror, at jeg, da jeg for 4 år siden holdt jul i Frankrig hos min værtsfamilie oplevede at savne de danske traditioner. Også selvom min familie bestemt ikke har været de bedste til at holde dem ved lige. Jeg savnede simpelthen den danske jul. Og siden hen har den ikke fået for lidt.

Læs også: Familie og kærlighed for et skilsmissebarn

 • Juleøl. Ja juleøllen er vel det første der minder os om, at julen er på vej. Og det minder mig om, at jeg faktisk ikke har fået den smag i år. Det kan vist ikke gå meget længere!
 • Adventskrans og kalenderlys. Helst gerne så brandfarligt som muligt med en lerklump, tørt gran og stofbånd. Og så måske lige en lille nisse til at gøre den rigtig kitchy
 • Julekalender. Og som sagt både i chokoladeversion og på tv. Og hvis man er heldig også en hjemmelavet, måske med lidt pakker. Advents-pakke-kalender er heller ikke helt ved siden af. Og pakkerne er selvfølgelig alle sammen fra nissen.
 • Oppyntning. Herhjemme har jeg fået ordre om, at det først må være 1. søndag i advent. Men så går vi til gengæld også hele vejen den dag, med lerdekorationer, mini-juletræ og måske endda lidt julemad. Til oppyntningen hører selvfølgelig også en mistelten.
 • Julemusik. Alle de gode gamle. Og lidt af de nye. Og så gerne på replay hele december. Find min juleplayliste på spotify her.
 • Julebagning. Med min mor har vi altid bagt udstikker-peberkager. Og pyntet dem fuldstændig fælt. Men de seneste år har jeg været heldig at være med til både vaniljekransebagning hos sviger-morfar & mormor, og til havregrynskugletrilning hos sviger-farmor.
 • Julefrokost. Helst gerne en god blanding af dem med vennerne og ALT for meget snaps, og dem med familierne og ALT for mange godter. De sidste er dog for mit vedkommende altid efter juleaften.
 • Pakkeleg. Til ovenstående hører selvfølgelig en pakkeleg!
 • Lucia-dag. Det var lidt nemmere når man fik serveret det for sig på folkeskolen, men hyggeligt er det nu, når man får lov at se et fint lucia-optog. Mine søskendes skoler og børnehaver plejer at være garant for det.
 • Juleudstillinger. Jeg ELSKER at gå og kigge på butikkernes flotte julefacader. Så er jeg rigtigt barn igen.
 • Glögg og æbleskiver. Både til juleklippedag og aftensmad. Jaja, det kan man godt.

julehygge-vs-srp-hygge-jul-juletraditioner
Sidste år talte vi også lidt ned til d. 22, hvor SRP’en skulle afleveres

Ligesom vi plejer.
Og det er jo så løgn, at vi plejer noget som helst i min brogede familie. Men JEG plejer noget nu. Min kæreste og jeg. Vi har fået vores egne traditioner. Og dét topper virkerlig. Også selvom jeg unægtelig er en noget større julefanatiker end min kæreste. Men det kræver virkelig også sit, at leve op til mig i december.

Traditionerne for selve juleaftensdag (og lillejuleaften as well) tror jeg kræver et indlæg for sig. Så det får det. Inden længe.

 

Glæder du dig også til jul? ❤️

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En dag der ændrede - og lidt om gamle blogindlæg