Tag med mig til Landskonference // Vlog

Kvote 2 guide #2 – Udtalelser, anbefalinger og frivillighedsbevis

Så er det tid til 2. del af min kvote 2 guide… Første gang handlede om at finde ud af hvilket nåleøje, du gerne vil ramme, og hvad kravene dertil var.

Og nu da du forhåbentlig har fået en smule styr på, hvad din drømmeudannelse har af specifikationer for kvote 2 ansøgning, gælder det om at få samlet de relevante oplysninger, anbefalinger, udtalelser og udmærkelser om dig ind.

Læs også: Min vej gennem nåleøjet

Og det er lidt af et hyr, først og fremmest overhovedet at komme i tanke om de ting, der kan være relevant for dig. Dernæst at få skaffet den rette information heraf. F.eks. var det ikke nok for mig at kunne skrive, at jeg har været på udveksling i Frankrig efter 9. klasse eller måske have vist et par flybilletter. Jeg skulle kunne dokumentere, hvad jeg rent faktisk lavede der, og så skulle det (på mit studie i hvert fald) vigtigst af alt være bagudrettet. For som studievejlederen sagde, så skal man altså ikke kunne “købe” sig ind på studiet ved blot at vise flybilletter og optagelsesbeviser. Især ikke for ting du endnu ikke har gennemført.

Kategorisering

Jeg delte mine dokumenter (her forstået udtalelser, beviser osv) ind i 5 kategorier:

Uddannelse

 • Her vedhæftede jeg blot et dokument med et lille skriv om, at mit eksamensbevis ville blive vedhæftet, når jeg var blevet student. Det skal man så lige huske at vedhæfte, når den tid kommer. Er du allerede student, gør du det selvfølgelig bare med det samme

Udlandsophold 

 • Ud/hjemrejsebillet fra mit udvekslingsophold.
 • Progressreport skrevet af min områderepræsentant fra dengang jeg var afsted i 2012/13.
 • Dokumentation for placering hos min værtsfamilie.

Erhvervsarbejde

 • Udtalelse fra min teamleder i føtex.
 • Lønsedler fra samtlige 3 år af min daværende ansættelse (på den måde kan de se, at jeg ikke bare var ansat, men også både arbejdede og holdte fast i det).

Frivilligt arbejde 

 • Udtalelse om mit engagement som demokratikonsulent for Skanderborg Kommune under kommunalvalget i 2013.
 • Udtalelse fra Michael Aastrups kampagneleder om mit engagement i valgkampen 2015.
 • Frivillighedsbevis for mit engagement i Radikal Ungdom i kommunalvalget 2013.
 • Udtalelse fra min rektor om mit engagement i elevrådet og gymnasiet generelt.
 • Udtalelse fra VU’s næstformand om mit generelle engagement i Venstres Ungdom.

Højskoleophold

 • Dokumentation/udtalelse om min deltagelse på Fanø Forfatterskole i efteråret 2011.
 • Tilmeldingsbekræftelse på min deltagelse på Oure sommerhøjskole i 2010.

kvote-2-guide-ansøgning-eksempel-cv-udtalelser-motiveret

Der er helt sikkert mange andre måder at inddele (sit liv er det jo nærmest) på, men det her gav altså mening for mig. Og jeg håber, at beskrivelsen af de dokumenter jeg selv vedhæftede, giver jer en ide om, hvad i selv skal ud og have fat i af beviser og udtalelser.

Vær opmærksom på krav for udtalelser

Og så vil jeg lige knytte et par kommentarer i forhold til det her med udtalelser. På mit studie var det som tidligere nævnt, vigtigt at det var baguddateret. Men det var samtidig vigtigt, at det hele gav et indblik i antal timer brugt på aktiviteten, så derfor bad jeg de fleste af dem der skulle skrive udtalelser for mig, om at sætte et timeantal på. Igen kan jeg altså ikke slå nok slag for din research. Giv dit drømmestudie et kald, eller endnu bedre, aflæg det et besøg – det betaler sig.

Når det handler om at få folk til at skrive dine udtalelser, vil jeg i øvrigt sige, at du på ingen måde skal føle dig påtrængende. Det er meget naturligt, når man forlader et arbejde eller f.eks. står over for at skulle ansøge et studie at bede om dette. Og så kan det være rigtig godt at give dem en ide om, hvilket studie du søger, og hvad netop dette studie søger i dig. På den måde ved de hvilke af dine kvalifikationer de skal lægge vægt på i udtalelsen. Og så selvfølgelig, hvis der er nogle specifikke krav til den.

Kan du derimod ikke lokke vedkommende til at skrive et par af sine egne ord om dig (som helt sikkert er at foretrække), kan du få dem til at underskrive et frivillighedsbevis du selv har udfyldt med specifikationer. Denne løsning duer dog kun, for frivilligt arbejde. Beviserne kan udfyldes og printes her.

Held og lykke med denne face – og ja, det tager tid. Lang tid. Folk glemmer du har spurgt efter en udtalelse, og du vil skulle vende tilbage til dem mange gange…

Næste gang kigger vi nærmere på CV’et!
Stay tuned.

Læs resten af min kvote 2 guide her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tag med mig til Landskonference // Vlog